Untitled Document

Critics

Composer of Winess / MISTER

….Vukán György talks with the same energy and great passion as

he plays…. A big personality.Életmű három órában

2009.04.28.
Fidelio

Hatvan év, vagy legalábbis annak egy-egy pillanata pergett le a szemünk előtt a Müpa nagytermében a Vukán-életművet ünneplő koncerten. Nemcsak azért nehéz vállalkozás ez, mert hat évtizedet nem lehet összefoglalni egy koncert alatt, hanem azért is, mert Vukán György életműve rendkívül összetett és szerteágazó. 

Belefért a kultuszfilmek zeneszerzésétől a Chopin keringők átértelmezéséig sok minden – világszínvonalon. Ily módon a koncert kicsit hosszúra is nyúlt, de nézzük el ezt a szervezőknek és a művésznek, hiszen valóban nem volt könnyű dolguk Vukán György múltjának bemutatásával. Van mire visszaemlékeznie. Ezzel együtt a koncert szerencsére nem esett bele a jubileumi rendezvények gyakori csapdájába, ahol a művész jelenlétében illetik őt dicshimnuszokkal, nem túl elegánsan. Szerénységéhez illő volt az ünneplés: Bogyay Katalin visszafogottan, mégis minden emberi és szakmai érdemet felsorolva mutatta be, kiről is szól majd az este. Ezután már csak a zene beszélt – önmagért, illetve Törőcsik Mari, aki régi kollégaként és barátként szólt érdemeiről. Amint elmondta, azért jött, hogy közös barátjukról, Fábri Zoltánról beszéljen, ha már ő nem lehet itt, a művésznő azonban mégis csak főleg egy mondatra szorítkozott: ”Szeretnék fejet hajtani előtted” – mondta, átölelték egymást, és kiment. Az est egyik megható pillanata volt.

A koncert a legfőbb filmzenékkel indult, amelyek alá a filmekből kaptunk néma bevágásokat: A Tanú, Az ötödik pecsét és a Requiem elevenedett meg élőben s így egy kicsit másként. Vukán György zongorán és melodikán játszott a Ventoscala Szimfonikus Zenekar kíséretében, Meskó Ilona vezényletével. Majd Szakcsi Lakatos Béla csatlakozott egy másik zongorán, hogy duóban, illetve zenekarral játszanak a közös zenéléseket felemlegetve.

A jazz folytatódott Charlie-val, aki a Georgia on My Mindot énekelte el. Hallottunk már jobbat is – a Georgiából is meg Charlie-tól is. Majd egy Chopin-keringő úszott át finoman jazzbe úgy, ahogyan arra csak Vukán lelke és ujjai képesek. Bőgőn Berkes Balázs kísérte, akivel 48 éve játszik együtt különböző felállásokban. A doboknál Kőszegi Imre és Balázs Elemér ült (felváltva), az ifjabbik dobossal 18 éve zenélnek együtt.

Akár jazz szólt, akár filmzene, a humor, a finomság nem hiányozhatott, és a sajátos vukáni nyelvezet, amellyel a nagy zeneszerzőket is úgy tudja interpretálni, hogy ne sérüljön azok becsülete, mégis saját hangját is hallassa. A zongora pedig olyan számára, mint egy barát, akivel jókat beszélget, csak éppen hallja még pár ezer ember. Ehhez nem elég a technikai tudás, ehhez lélek is kell.

Állítólag másik szakmája, a fogorvoslás végzése közben is a zenére gondol, számára a fúrógépek is zenélnek. Kevesen képesek így helyt állni két világban, ahogy ő teszi fogyhatatlan energiával. De vissza a koncerthez, amelyet majdnem végig kivetítőn is láthattunk annak előnyeivel és hátrányaival együtt: az első blokkot Gershwin Kék rapszódiája zárta a Budapest Saxophone Quartettel, amely zenekarral ma is koncertezik a zongorista. Persze ezt is meglehetősen saját értelmezésben hallhattuk.

A változatos és pörgős első részt egy lassabb és kevésbé érdekes második felvonás követte, amelyben inkább Vukán György szimfonikus és kórusműveiből hallhattunk részleteket. Az East Side Story egy szép indítás volt, a szólista mellett Szepesi Bence játszott klarinéton, továbbra is a fiatal, tehetséges zenészeket felvonultató Ventoscala Szimfonikus Zenekar kíséretében.

Vukán ezután Latinovics Zoltánra emlékezett egy neki szánt filmzenével, amely kissé melankolikus hangulatot teremtett. Ezt követte miséjének két tétele, amelyet II. János Pál magyarországi látogatásának tiszteletére írt. A mű monumentális, mégsem tükrözi annyira a sokoldalú zenész kiemelkedő képességeit. A koncertet az f-moll Zongoraversenyének egy tétele illetve a Tell Me Why című dal zárta, melyben maga Vukán György is énekelt. Vagyis zárta volna, hiszen igazi zárásnak még egy Chopin-művet hallhattunk fuvolával, illetve egyedül Vukántól az Over The Rainbow-t, egyszerűen, szépen, tökéletesen. Talán ebben a dalban volt benne igazán az egész életmű.

(2009. április 27. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - 60 éve a pódiumon − Vukán György; km: Berkes Balázs, Budapest Saxophone Quartet, Charlie, Ligeti András, Meláth Andrea, Szakcsi Lakatos Béla, Ventoscala Szimfonikus Zenekar, Jazz and More Choir; vez.: Meskó Ilona)

Vörös Eszter

© 2009 Fidelio Média Kft.

 

Műfajokon átivelő alkotó / MTI NET PROJEKT –Várhegyi István

… húsz esztendőn át a hazai filmtermés harmadának zenéjét komponálta.

Legnagyobb feladatának tartja a zenei műfajok egy zenei rendszerbe egyesitését. Zenéjével és orvoslásával az embereket és hazáját szolgálja, teszi ezt az elhivatottak megszállottságával, a meghivottak nyugodt derűjével.

Vukán György meghóditotta a londoni közönséget /TERASZ – Deák Attila

… a Magyar Magic programjában kétszer is meghóditotta a londoni közönséget. A napokban készült el két lemeze Horgas Eszterrel, s Bacsó Péter új filmjéhez is ő szerezte a zenét. Vukán György , a hazai kortárs zene nagy hatású, igen termékeny komponistája, kiváló zongoraművész, igen sikeres időszakot tudhat maga mögött.

A megmentett szépség a Lamantin Jazz Fesztiválon / NYUGAT

… A Creative Art Trio elvarázsolta a Bartók Terem közönségét. … Az összeszokottság, egymás gondolatának összekacsintásokból és összekacsintások nélkül is létrejövő megértése kell ehhez… olyan összhangba forrtal össze, amit talán csak akkor érzünk, ha friss gyümölcsbe harapunk. Minden rost, minden csepp nedvesség, minden iz egymásba kapaszkodva alkot harmoniát… a Sánor János által vezényelt Szombathelyi Szimfónikus Zenekarral egy 7tételes kompozicióval varázsolta el a hallgatóságot. Ami ezúttal igazán magával ragadta az embert, az a hallottak tökéletesen lekerekitett, minden felesleges sallangtól mentes egysége volt… Vukán azt mutatta meg, hogy a téboly évadaiban is megmenthető az embernek tartást adó szépség. Amig ehhez hasonló zeneművek születnek, addig nincs veszve minden.

Cooler Jazz, kühle Getraenke / MÜNCHENER - Roswitha Diemer

… der Ungar, György Vukán, reisst mit seiner ungewönlichen Spielart nicht nur seine Mitspieler mit, sondern auch dass Publikum. Mit einem Klavierstück von Chopin erwies Gy.Vukán als Meister der Improvisation.

A könnyező fuvolás, a megrendült zongorista és az elvarázsolt közönség /

Az alkotásban ott van a Teremtő lelke. / MÉCSVILÁG - Pénzes Ottó

… Vannak pillanatok, élmények, érzések, hatások, amelyeket az ember soha életében nem felejt el, amit sokszor tudatlanul visz magával, ami beépül lényé-be, ami ezután ellenkező irányba formálja személyiségét… a Jóisten bizonyo- san tudatosan használja ezt a megoldást arra, hogy igyekezzen jobbá tenni minket. A görögök katarzisnak nevezték ezt az isteni élményt. Valamennyien átéltü ezt az élményt Horgas Eszter fuvolaművésznő és Vukán György zongo- raművész estjén. Köszönjük Horgas Eszter, köszönjük Vukán György!

Einfach genial / SÜDDUTSCHE ZEITUNG 2oo4 o3 25- Inge Hüll

… bereits zu Beginn liess der Pianist mit seiner mitreissenden Gershwin-Medley aufhorchen. Virtuositaet paarte sich mit Ausdrucks-staerke und Intensitaet… das Ruder übernahm bald der Pianist: Mit energischem Kopfnicken oder „Yeah”- Rufen forderte Gy.Vukán von seinem Partnern mehr Engagement … die Akkorde flossen nur so aus seinen Haenden… einfach genial wie Vukán spielte… unvergessliches und ungewönliches ereignis.

Schwere Standards mit leichter Hand / ALLGEMEINE – Nicola Seipp

… begeisterte Pianist Vukán vor allem mit seinem technisch brillianten leichthaendigen Spiel und seinen intensiven, emotionalen Interpretationen…

Gerade auch bei Jazz-Standards und Klassikern wie „Misty” oder „All the

Things you are” war immer wieder etwas Neues oder Überraschendes in seinem fein differenzierten, ausdrucksstarken Spiel zu hören… sehr begei- stert zeigten.

Trio bietet erstklassigen Jazz „made in Ungarn” / WESTF.ALLG.-

Martina Lode-Gerke

… Creative Art Trio zeichnet sich durch grosse Homogenitaet aus, exzellente Technik und grosses Einfühlungsvermögen. Recht originell. Es ist immer wieder spannend, wie sie musikalische Entwicklungen organisch aufbauen, wie sie mit den Klangfarben ihrer Instrumente spielen, wie sie geschickt Crescendi anlegen, die Spannung steigern oder auch mal ganz überraschende Wendungen hervorzaubern.

Alles gründlich durchgepfügt / WESTF:RUNDSCHAU – giese

… Er sei eine der bedeutendsten Musikpersönlichkeiten Europas, der Pianist Gy.Vukán, das „Creative Art Trio” eine der besten Jazzformationen in Europa… Star des Abends war zweifellos Gy.Vukán am Flügel. Sein markan- ten Anschlag, seine perlenden Laeufe und seine intelligenten und feinen Improvisationen auf den schwarz-weissen Elfenbeintasten machten aus Be-liebigkeit mehr. Vukán erzaehlte wunderbare Geschichten innerhalb der Songs.

Magyar Magic-Vukán György és a Creative Art Trio / TERASZ – Deák A.

… a magyar kultúra egyik igen jeles személyisége Vukán György, akit egész eddigi oeuvre-je alapján méltán választottak ki arra a megtisztelő feladatra, hogy a rendezvénysorozat nyitó ünnepségén együttesével koncertet adjon… Vukán a magyar kortárs zene és dzsessz nagy hatású, igen termékeny komponistája, kiváló zongoraművész… Ő ha leül a zongorához – akár zenét szerez, akár játszik -, ugyanolyan tiszta lélekkel és örömmel teszi, mint amikor pályáját elkezdte. Az Isten tartsa meg nekünk még nagyon sokáig!

Vukán György, az improvizáció nagymestere / TERASZ – A.Deák

… Vukán György zongoraművész, zeneszerző londoni sikeres vendégszereplését követően Sir George Solti özvegyével találkozott egy exkluziv, zásrtkörű esten Londonban, ahol a magyar kultúra támogatásáról is szó esett. Vukán Györgynek – Horgas Eszterrel közösen – a közelmúltban két új lemeze is megjelent… Vukán a zenei szabadság, a műfaji kötöttségektől mentes muzsikálás jegyében kezdett együtt zenélni Horgas Eszterrel. Az improvizáció nagymestereként számon tartott Vukán ezúttal is elementáris. Régóta vallja: Gershwin az igazi ideálja. Az ő zenei világát „vukánositja”, teletűzdeli impro- vizációkkal, és amikor egy-egy ismert művet hallgatunk tőle, akkor szinte nem is tudjuk, mennyi a zenéből Gershwin, és mennyi Vukán. Mert Vukán nem csak zongoraművész, de zeneszerző is. Ugyanakkor nagy művészi alázattal figyel művésztársára, Horgas Eszterre is , akinek fuvolajátéka minden sal-langtól mentes.